Poďte s nami spoznať históriu zimných športov v nákupnom centre OC MAX Nitra

Poďte s nami spoznať históriu zimných športov


10.02.2022 - 15.02.2022

Celý športový svet aktuálne sleduje dianie v Pekingu. Športovou atmosférou žije aj MAX Nitra. V jeho priestoroch môžete do 13. februára vidieť jedinečnú výstavu s názvom História zimných športov. Z bannerov sa dozviete množstvo zaujímavých informácií o vývoji zjazdového a akrobatického lyžovania, biatlonu, ľadového hokeja či sánkovania. Nechýbajú, samozrejme, ani zaujímavé historické exponáty, ktoré poodhalia vývoj jednotlivých športov, ale aj relikvie našich úspešných športovcov. Obdivovať tak môžete štartové číslo Petry Vlhovej zo Svetového pohára či rukavice biatlonovej superhviezdy Anastasie Kuzminovej, s ktorými štartovala v  zo v Soči.

Slovensko patrí medzi pravidelných účastníkov letných i zimných hier podujatí. Naši reprezentanti sa dokázali presadiť v tvrdej konkurencii a domov priniesli zlaté, strieborné aj bronzové medaile. Pripomeňme si tie najvýraznejšie momenty, ktoré sme doteraz v prípade zimných športov zaznamenali.

Lyžovanie

Prvé lyže sa na území dnešného Slovenska objavili v roku 1865. Do Smokovca ich priniesol lekárnik, ktorý sa vrátil domov z emigrácie. Lyže vystavil vo svojej lekárni ako kuriozitu, ktorú jeho zákazníci obdivovali, ale nikdy ich nikto nepoužil. Počas nasledujúceho storočia sa ale situácia zmenila – lyže si našli čoraz viac obdivovateľov a dnes ide o jeden z najobľúbenejších zimných športov, ktorý má množstvo fanúšikov aj na Slovensku.

Prvé úspechy pod piatimi kruhmi zaznamenali naši športovci v roku 1994 v Lillehammeri. Bežkyne v štafete na 4x5 km vtedy obsadili siedme miesto a do zjazdových bojov úspešne zasiahla Lucia Medzihradská, ktorá skončila na 13. mieste v kombinácii. Najvýraznejší úspech však dosiahli slovenskí lyžiari o 20 rokov neskôr v Soči, kedy Adam Žampa vybojoval svoj životný výsledok a obsadil 5. miesto v superkombinácii a 6. miesto v slalome.

Biatlon 

Biatlon sa u nás rozvíjal už od konca štyridsiatych rokov, avšak nie pod týmto názvom. V bývalom Československu išlo o Sokolovské preteky brannej zdatnosti a letný biatlon sa označoval ako Dukelské preteky brannej zdatnosti. Kvalitné základy sa pretavili aj do veľkých úspechov. Tie úplne prvé úspechy v ére samostatnosti sa viažu k turnaju v nórskom Lillehamri. Len vďaka jedinému bodu za 6.miesto Martiny Jašicovej – Schwarzbacherovej a 12. miestu Sone Mihokovej sa vtedy biatlon stal najúspešnejším slovenským športom.

Medzi najlepších svetových športovcov sa naši biatlonisti prebojovali na Zimných hrách v Turíne v roku 2006. Piatym miestom vo vytrvalostných pretekoch sa vtedy Marek Matiaško postaral o zisk cenných bodov pre Slovensko. Obrovský úspech sme ale zaznamenali o štyri roky neskôr v kanadskom Vancouveri. Anastasiya Kuzminová, ktorá reprezentovala Slovensko od decembra 2008, získala v rýchlostných pretekoch zlatú olympijskú medailu a striebornú v stíhacích pretekoch. Medailovú zbierku skompletizoval Pavol Hurajt, ktorý v pretekoch s hromadným štartom skončil tretí a získal bronzovú medailu. 

Snowboarding 

Tento zimný šport má svoje korenie v Spojených štátoch amerických. Vznikol začiatkom 60-tych rokov a najskôr ho ľudia prirovnávali  k windsurfingu či skateboardingu. Postupne si ale získal celosvetovú popularitu, pričom v súčasnosti ide o jeden z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich športov. Práve snowboarding sa postaral o našu vôbec prvú medailu, ktorú sme si odniesli zo zimných hier. Striebornú trofej získal Radoslav Židek na turnaji v Turíne, kde obsadil druhú priečku v disciplíne snowboardcross.

Hokej 

Slovensko má svoje hokejové zastúpenie už v poradí na ôsmych zimných hrách. Počas jednotlivých turnajov sme zažili pocity eufórie, ale aj obrovské sklamania, kedy sme prišli o možnosť dosiahnuť na najvyššie priečky. Najpamätnejší turnaj sme mohli sledovať pred dvanástimi rokmi, keď zverenci trénera Jána Filca bojovali o bronzovú medailu v kanadskom Vancouveri. Tím pod vedením Zdena Cháru vtedy zdolal obhajcov titulu zo Švédska, nestačil však na Fínov, ktorí našich hokejistov v súboji o bronz porazili. Na turnaji vtedy zažiaril odchovanec trenčianskej Dukly Pavol Demitra, ktorý bol s desiatimi bodmi najproduktívnejším hráčom.

Bez lyží, sánok či korčúľ si dnes zimné radovánky nevieme predstaviť. Ako to však bolo v minulosti? MAX Nitra vám prináša výstavu História zimných športov, na ktorej sa vydáte po ceste od nástrojov uľahčujúcich prežitie našich predkov, až po ich dnešné športové využitie. Všetko o výstave nájdete na stránke https://www.ocmax.sk/nitra/clanok/8310-vystava-pre-vas-historia-zimnych-sportov

 

MAX Nitra – radosť prísť.


Odber noviniek

pridajte sa k odberu noviniek

Vaša prihláška bohužial nebola spracovaná. Skúste to neskôr prosím.
Ďakujeme, úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek.
Nákupné centrum OC MAX Nitra
Nákupné centrum

OC MAX Nitra
Chrenovská 30
949 01 Nitra

nitra@ocmax.sk
Spojte sa s nami

Pošlite nám správu

alebo nás sledujte na sociálnych sieťach

© 2024 OCMAX
Vytvoril Mufin ,s.r.o.